Mineraler

Man hör hela tiden och överallt hur viktigt det är med mineraler för vår hälsa. Men vad är det för något och varför behöver vi det? Alla mineraler är oorganiska eller metalliska och finns naturligt i naturen. Mineraler är livsnödvändiga för alla levande varelser. Kroppen kan inte tillverka mineraler själv och därför måste man tillföra det via maten eller som kosttillskott.

Mineraler har större betydelse för hälsan än vad man har trott tidigare. För att kroppen ska kunna fungera optimalt behöver vi mineraler för ett flertal funktioner. Vi behöver mineraler för kroppens uppbyggnad eftersom mineraler ger kroppen näring.

Linus Pauling var en respekterad forskare, läkare och professor som fick Nobelpriset två gånger. Under många år studerade han mineralernas betydelse för hälsan och effekten den hade på människokroppen. Han menade att det inte finns en enda sjukdom eller en krämpa på människokroppen som inte går att spåra till en mineralbrist.

Hur vet man att man inte äter tillräckligt med mineraler?

Symtomen på mineralbrist kan vara många och brist kan uppstå av flera olika anledningar. Känner du dig stressad av någon anledning både psykiskt och fysiskt, då förbränner du mer mineraler. Har du problem med magen och matsmältningen kan kroppen inte tillgodogöra sig mineraler på samma sätt, då kanske du behöver tillföra extra näringstillskott.

Vegetarianer kan behöva tillföra mer zink om man äter för lite grönsaker och frukt. Många mineraler hjälper oss att rensa ut tungmetaller ur kroppen. Vår kropp är anpassad för att vi ska få i oss mineraler genom att äta grödor och växter eftersom de finns normalt i jorden vi odlar i. Problemet är att vi har utarmat vår jord på livsviktiga mineraler och spårämnen.

Några av tecknen på att du kanske behöver extranäringstillskott kan vara:

  • Om man är sjuk ofta
  • Trötthet
  • Håravfall
  • Spruckna naglar
  • Har svårt att koncentrera dig
  • Känner dig dimmig i huvudet

Odlingsjorden vi odlar i är utarmad på grund av all snabbodling, ensidigt odlad åkerjord, konstgödning och bekämpningsmedel. Konstgödning gör att grödorna inte kan ta upp de mineraler lika bra, dessutom behöver jorden vila så kallad ”ligga i träda” för att den ska bli näringsrik igen. Äter du ekologisk mat får du troligtvis i dig mer av mineralerna och spårämnena.

Mineraler

Det finns 80 olika typer av mineraler och de är essentiella, med andra ord är de livsnödvändiga och du behöver dom allihop. Men 15 av dom är särskilt viktiga och sju av dom behöver vi få i oss minst 100 mg per dag. De sju viktiga som vi behöver en större mängd av är: kalcium, fosfor, kalium, natrium, magnesium, klorid och svavel. De åtta andra behöver vi endast en liten mängd av och därför kallas de också för spårämnen. De åtta är järn, koppar, zink, mangan, selen, jod, molybden och kobolt.

Får du brist på mineraler kan det ge specifika sjukdomssymtom och symtomen varierar naturligtvis beroende på vad du har brist på. Äter du mat är det ingen risk att du får för mycket mineraler i dig men tar du kosttillskott är det viktigt att följa den rekommenderade dosen på förpackningen.

Vilka mineraler ska jag äta extra av?

Vilka mineraler du behöver utöver det du får i dig via maten beror helt på vem du är, hur dina kostvanor ser ut och vilken livsstil du har. Sen beror det på om du är en man eller en kvinna och hur gammal du är. Är du en aktiv person, gravid eller känner av stress förbränner du mer mineraler. Tillhör du den äldre generationen kanske kroppen inte klarar av att ta upp mineralerna på samma sätt och då behöver man tillsätta en större mängd.

Här är några av de viktigaste mineralerna och en kortfattad sammanfattning om vad mineralen gör för kroppen, var du hittar det naturligt och vilka bristsjukdomar den kan orsaka.

  • Kalcium – Bra för: Tänder, skelett, nervsystemet, muskulaturen och för att blodet ska kunna levra sig. Finns naturligt i oskalade sesamfrön, sötmandlar, torkade fikon, mejeriprodukter och gröna bladgrönsaker. Bristsymtom kan vara sömnrubbningar, skört skelett, sköra naglar, muskelsvaghet och trötthet.
  • Fosfor – Viktig för: Benstommen, tänder, nervsystemet, syra-basbalansen och energiomsättningen. Fosfor finns i läsk, mjölkprodukter, kött och fullkornsprodukter. Bristsymtomen kan vara trötthet, krypningar, kramper, urkalkning av skelettet, försämra njurfunktionen och ge nerv- och muskelproblem.
  • Magnesium – Behövs för: Nervsystemet, muskulaturen och skelettet samt för omsättning av kolhydrater i kroppen. Magnesium finns i många nötter, kakao, frön samt baljväxter och mörkgröna grönsaker. Symtom på brist kan vara hyperaktivitet, stress, panikattacker, sömnsvårigheter, krampryckningar eller muskelsammandragningar.
  • Kalium – Behövs för: Syra-bas och vätskebalansen samt för hjärta, muskler och njurar. Finns naturligt i potatis, kött, frukt och grönsaker. Brist på kalium: trötthet, svaghet, muskelsammandragningar, muskelsvaghet och rubbningar av hjärtrytmen.
  • Järn – Viktig för: Syreupptagningen. Finns i kött, ägg, skaldjur, lever, fullkornsprodukter, nötter, frön, torkad frukt och baljväxter. Bristsymtom kan vara till exempel sug efter salt, höga halter av fetter i blod och lever, nedsatt immunförsvar, trötthet, blek hy, håravfall och sköra naglar.
  • Zink – Viktig för: tillväxt och könsutveckling samt för starkt immunförsvar, hud, antioxidativa försvar, hår och sårläkning. Finns i kött, mejeriprodukter, fullkornsprodukter och inälvsmat, och även musslor, ost och nötter är rika på zink. Brist kan ge hudförändringar, försämrad sårläkning och försämrad aptit.
  • Koppar – Ingår i: Olika processer i kroppen och är bra för t.ex. hår, blod och skelett. Finns naturligt i skaldjur, lever och inälvsmat, nötter, kakao, bryggerijäst, oliver och nötter. Brist på koppar kan ge anemi, blodbrist och störd hjärnfunktion.
  • Jod – Viktig för: Produktion av sköldkörtelhormoner, nervsystemet, huden, kolhydrat- och energiomsättning. Jod finns rikligt i alger, fisk, skaldjur och salt med tillsatt jod. Jodbrist: struma, viktökning, sänkt motståndskraft mot infektioner, dålig cirkulation, kalla händer och fötter.
  • Krom – Reglerar: Insulinupptaget och transporterar blodfetter till cellerna. Finns naturligt i äggula, musslor, fisk, fullkornsprodukter, baljväxter, kött, nötter, hårdost, lever och fruktjuice. Brist kan ge upphov till sötsug, blodsockerstörningar, ökning av blodfetter och ögonproblem.
  • Selen – Krävs för: Bildandet av enzymer, skyddar cellerna mot fria radikaler. Selen motverkar oxidativ stress, för tidigt åldrande och är en stark antioxidant. Finns i fisk, inälvsmat, nötter, frön, mjölk, ost, ägg, smör, fullkornsvetebröd. Brist: kan orsaka impotens och sterilitet, ökad risk för cancer, hjärt-kärlsjukdomar, tungmetallförgiftning och för tidigt åldrande. I sällsynta fall hjärtmuskelförändringar.