Äggprotein

Ägg har blivit en stark symbol för träning och muskelbyggande. Kanske kan vi tacka Sylvester Stallone i filmerna om Rocky för det, då han tryckte i sig råa ägg för proteinets skull. Men det finns andra sätt att få i sig äggprotein, och det är relativt populärt med äggproteinpulver idag.

Vad är äggproteinpulver?

Ägg är relativt rikt på protein, och det mesta av det hittar vi i äggvitan. Ett medelstort ägg väger ca 60 gram och innehåller ungefär 13% protein. Det biologiska värdet i ägg (förekomsten av de essentiella aminosyrorna) är högt och gör äggprotein helt fullvärdigt, då det innehåller alla de aminosyror som inte kroppen klarar av att producera själv.

Äggproteinpulver utvinns alltså i första hand från äggvitan, och är ett bra protein för dig som vill bygga muskler eller i övrigt vill leva ett aktivt och hälsosamt liv. Äggprotein tas upp förhållandevis snabbt i kroppen – någonstans mitt emellan vassle- och kaseinprotein – vilket gör att kroppen återhämtar sig snabbt efter ansträngning. Äggproteinpulvret görs av hönsägg som högpastöriserats som torkas för att sedan malas ner till ett fint pulver.

Heläggsprotein

De flesta äggproteinpulver som finns att köpa i handeln görs enbart på äggvitan, som är den del av ägget som innehåller mest protein. Men på senare tid har det blivit allt vanligare att man gör proteinpulver på hela ägget, så kallat heläggsproteinpulver. Tillverkningsprocessen är densamma som för rent äggvitepulver. I och med att man tar med även äggulan får man en mycket högre halt av Omega 3.

Vad innehåller äggproteinpulver?

De flesta naturella äggproteinpulver innehåller 100% äggvita, och heläggsproteinet innehåller följaktligen också äggula. Utöver dessa varianter finns det också smaksatt äggproteinpulver, och då tillkommer en del sötningsmedel, emulgeringsmedel och andra smaktillsatser. Men de flesta sorter är naturella, och fördelen med det är naturligtvis att man slipper onödigt tillsatt socker och kolhydrater.

Fördelar med äggproteinpulver

Det finns flera fördelar med äggprotein. Dels innehåller pulvret allt som vanlig äggvita innehåller, bra protein och mycket aminosyror (och har därmed ett högt biologiskt värde). Dessutom är det ett tryggt alternativ för dig som är laktos- eller sojaintolerant.

Varför ska jag komplettera med proteinpulver?

Det har visat sig ha en positiv effekt på både muskelmassa och fettförbränning, när man tillsätter protein direkt efter ett tränings- eller tävlingspass. Det extra proteinet är viktigt för att du ska kunna behålla din muskelmassa, eftersom fysisk aktivitet gör att en nedbrytningsprocess startar. Träningen gör att behovet av protein ökar, och att ta kosttillskott med protein är ett enkelt sätt att lösa det problemet.

När det gäller just äggprotein gjordes en studie i USA på Ball State University, där man gjorde ett test på 17 kroppsbyggare. Syftet vara att minimera risken för överträning. Personerna fick under fyra veckors tid lyfta tyngre än de brukade göra, och efter halva tiden satte man in äggviteproteinpulver till halva gruppen, medan resten fick placebo.

Det visade sig att proteinet gjorde en märkbar skillnad gentemot de som fick placebo. De som fick äggprotein noterade en positiv ökning av både testosteron- och hemoglobinvärdena. I testet kom man fram till att 1,8 gram per kilo kroppsvikt faktiskt hjälpte till att minska risken för överträning, liksom även musklernas nedbrytning.

Visste du detta om ägg?

  • Ägg är en bra källa till lutein och zeaxantihn, vilket anses vara bra för synen, samt kolin, som sägs vara bra för minnet.
  • Studier har visat att man lättare går ner i vikt när man äter ägg till frukost.
  • Färgen på ägget beror på vilken höna som lagt det. Vita hönor ger vita ägg, medan de bruna äggen värps av hönor med röda fjädrar.
  • Kalkonägg är lika nyttiga som hönsägg.
  • Enligt statistiken hittar man salmonella i vart 20 000:e ägg, vilket är en riktigt låg siffra.

Vilket protein är bäst?

Expressen eller Aftonbladet? Det handlar ju såklart till stor del om personliga preferenser. Några faktorer som avgör är pris och smak, men också vid vilken tidpunkt på dagen du tar det och vilken typ av protein du föredrar. Är man allergiker (soja, laktos etc.) är det ytterligare en aspekt, liksom det faktum att vegetarianer och veganer är begränsade i urvalet av proteinpulver.