Vitamin B5 (Pantotensyra)

Pantotensyra, eller ibland kallad vitamin B5, Ă€r en vattenlöslig vitamin som tillhör B-vitaminfamiljen. Vattenlösliga vitaminer kan inte lagras i kroppen, fĂ„r man i sig för mycket av vitaminen sĂ„ anvĂ€nder kroppen det man behöver och resten Ă„ker ut med urinen. Ordet Pantotensyra Ă€r taget frĂ„n grekiskan och som betyder ”alltid” och â€Ă¶verallt”. Ordet har fĂ„tt sitt namn eftersom det antyder att kroppen behöver vitaminen till allt och att pantotensyra finns i allt vi Ă€ter – mer eller mindre. Vitamin B5 Ă€r livsnödvĂ€ndig för Ă€mnesomsĂ€ttningen och oumbĂ€rlig vid förbrĂ€nning av kolhydrater och aminosyror. Vi behöver vitaminen för att tillverka kolesterol och för fettomsĂ€ttningen. Pantotensyra behövs för att framstĂ€lla hormoner och för alla livsviktiga Ă€mnen som framstĂ€lls ur kolesterolet.

Vitaminen Ă€r inte bara bra för alla funktioner i kroppen utan Ă€r kĂ€nt för att göra stor skillnad Ă€ven utvĂ€rtes. Även om det inte finns nĂ„gra vetenskapliga belĂ€gg för det sĂ„ Ă€r det mĂ„nga som sĂ€ger att vitaminen hjĂ€lper om man har hudproblem som akne, finnar eller andra hudproblem. Det sĂ€gs ocksĂ„ att vid utbrĂ€ndhet, utmattningssyndrom eller vid trötthet, har vitamintillskott av B5 fĂ„tt personer att Ă„terhĂ€mta sig fortare. DĂ„ har man tagit höga doser, som 1 000 mg till 3 000 mg per dag som en kur.

DÀrför behöver vi B5-vitamin

Eftersom pantotensyra har ett finger med i nĂ€stan alla funktioner i kroppen, sĂ„ kan listan pĂ„ nyttan av vitaminen göras hur lĂ„ng som helst. Man hittar vitamin B5 i kroppens alla celler – dĂ€rav namnet pantotensyra som betyder alltid och överallt, som vi nĂ€mnde tidigare. Bland dom viktiga egenskaperna Ă€r bland annat att vitaminen medverkar i immunförsvaret, den Ă€r viktig för vacker hud, hĂ„r och naglar, medverkar i saltsyraproduktionen i magsĂ€cken, bidrar till stabilt blodsocker, ökar pĂ„tagligt motstĂ„ndskraften mot stress, den hjĂ€lper B2 att omsĂ€ttas, stĂ€rker benhinnan och Ă€r en antioxidant.

NÄgot som alla B-vitaminer har gemensamt Àr att de omvandlar kolhydrater till glukos, som kroppen sedan anvÀnder för att producera energi. Man kan sÀga att B-vitaminer producerar vÄrt brÀnsle. Den energin som produceras behöver vi för att kunna fungera överhuvudtaget. NÀr vi gÄr, stÄr, springer, tÀnker, jobbar, pratar, leker och umgÄs med varandra. Vi behöver energi till allt vi företar oss under en dag. Pantotensyra Àr vitaminen som tillverkar sexhormoner och stresshormoner. De bÄda hormonerna fÄr oss att mÄ bra, men pÄ olika sÀtt. Stresshormoner Àr nödvÀndigt för vÄr prestationsförmÄga och sexhormon Àr viktigt för att vi ska attraheras av varandra.

Hur fÄr jag i mig B5-vitamin?

Det Ă€r inte svĂ„rt att fĂ„ i sig pantotensyra eftersom det finns i nĂ€stan vad du Ă€n Ă€ter, Ă€ven om det Ă€r i mycket smĂ„ mĂ€ngder i vissa livsmedel. VĂ„r kropp kan ocksĂ„ producera pantotensyra i smĂ„ mĂ€ngder och det produceras av vĂ„ra tarmbakterier. Ska man titta pĂ„ livsmedel med rikt innehĂ„ll av pantotensyra finner du mest i torkad öljĂ€st, men ganska mycket i nötlever och svinlever. Dessa livsmedel innehĂ„ller mest av vitamin B5, mellan 6 – 9 mg per 100g. I nötter, vetegroddar, jĂ€stextrakt, vetekli och linser hittar du 1,5 – 2,7 mg per 100 g. Det finns en del Ă€ven i kött, fisk, Ă€gg, mejeriprodukter, baljvĂ€xter, torkad svamp, kale, broccoli, blomkĂ„l, solrosfrön och fullkornsprodukter.

Pantotensyra Àr viktig för ett normalt fungerande nervsystem och muskler. Vi behöver vitaminen för förbrÀnning och omsÀttning i kroppens alla celler, dessutom behövs B5-vitaminen för vÄr mentala prestationsförmÄga. Alla vitaminer Àr livsviktiga för att vÄr kropp ska fungera optimalt, men kanske Àr vitamin B5 en av de mest betydelsefulla vitaminer ÀndÄ, eftersom det behövs i varenda cell vi har. Vitaminer Àr en benÀmning som finns för de Àmnen som Àr livsnödvÀndiga för vÄr kropp annars fÄr de inte kallas för vitaminer.

Vad hÀnder om vi har brist pÄ pantotensyra eller fÄr i oss för mycket?

Det Ă€r mycket sĂ€llsynt att nĂ„gon har brist pĂ„ pantotensyra i Sverige. Vitaminen har ingen kĂ€nd toxisk dos men vid onormalt höga doser, som mer Ă€n 10 000 mg dagligen, kan diarrĂ© och ödem förekomma. De som tar vitamintillskott av pantotensyra sĂ€ger oftast att de har fĂ„tt mycket bĂ€ttre hy och att man blir av med akne eller finnar om man brukar ha problem med det. De mĂ€nniskor som kan vara i riskzonen för brist pĂ„ pantotensyra Ă€r de som bantar mycket hĂ„rt eller utsĂ€tter sig sjĂ€lva för svĂ€ltliknande situationer. Veganer har svĂ„rt att fĂ„ i sig B12-vitamin pĂ„ naturlig vĂ€g och bör dĂ€rför vara noga med att se till att fĂ„ i sig Ă€ven B5-vitaminen.

Man har konstaterat att vid marginell brist kan vissa besvÀr förekomma som magkramp, muskelkramp, muskelsvaghet, depression, mental förvirring, ljusöverkÀnslighet, huvudvÀrk, illamÄende, infektioner, grÄhÄrighet, astma, allergi, lÄg blodsockernivÄ, artrit, diarré, gasbildning, förstoppning, eksem, njurbesvÀr, brÀnnande och sÄriga fötter, krÀkningar och karies.

Man har anvĂ€nt pantotensyra vid terapeutisk anvĂ€ndning vid en rad olika besvĂ€r dĂ€r man har sett positiva resultat. Det vanligaste Ă€r vid hudbesvĂ€r av alla de slag, dĂ„ har man anvĂ€nt 1 000 – 5 000 mg, vid allergi 1 000 – 2 000 mg, vid trötthet, utmattning och utbrĂ€ndhet 1 000 – 3 000 mg. Vid sĂ„rlĂ€kning och för att lĂ€ka operationssĂ„r snabbare 1 000 – 2 000 mg. Dessa doser har intagits per dag under en utsatt period med gott resultat.

SÄ hÀr mycket Pantotensyra behöver du fÄ i dig varje dag

Det som Àr bra att veta Àr att du fÄr i dig tillrÀckligt med pantotensyra om du Àr frisk och Àter en varierad kost. Om du tar vitamintillskott av pantotensyra för att fÄ bukt med eventuella besvÀr kan du ocksÄ vara lugn eftersom det Àr helt ofarligt vad man vet, hur mycket du Àn tar. Men lite extra tillskott av vitaminen kan göra stor skillnad om du lider av t.ex. akne eller om du har problem med ÀmnesomsÀttningen. RÄkar du ta för mycket sÄ Àr det ingen fara, för alla B-vitaminer Àr vattenlösliga och kan dÀrför inte lagras i kroppen, det kroppen inte anvÀnder följer med ut via urinen.

Livsmedelsverket har inga speciella rekommendationer för minsta dagsintag av pantotensyra. Den europeiska livsmedelssÀkerhetsmyndigheten, har satt ett tillrÀckligt intag pÄ 5 milligram per dag för vuxna inklusive gravida. För ammande kvinnor föreslÄr man ett intag pÄ 7 mg per dag för att kompensera för förluster av pantotensyra genom bröstmjölken. Idag finns det ingen information för att kunna sÀga vilken nivÄ av B5-vitamin som eventuellt skulle kunna vara skadlig, sÀger livsmedelsverket.