Vassleprotein

I jakten på det optimala proteinpulvret behöver vi fundera på vilket mål vi har med vår träning. Vassleprotein, eller Whey på engelska, är det man brukar rekommendera till dig som bara vill använda en sorts proteinpulver, medan t.ex. kasein kan vara bra när man vill ha ett kompletterande protein. Båda dessa är animaliska proteiner, men för dig som är vegetarian eller laktosintolerant finns också fullvärdiga alternativ, som är växtbaserade.

Vad är vassleprotein?

Vassle utvinns från vanlig mjölk och uppstår som en naturlig biprodukt när man tillverkar ost. Det är det protein som har det högsta så kallade biologiska värdet. Vad man menar med ”biologiskt värde” är att man mäter hur stor mängd av de essentiella aminosyrorna som proteinet innehåller. Vassleprotein innehåller de flesta av dessa aminosyror. ”Essentiell” betyder att det är viktiga aminosyror som kroppen inte själv kan producera.

Det som främst kännetecknar just vassleprotein är att det tas upp snabbt av kroppen (medan t.ex. kasein tas upp mycket långsamt). Därför är vassleprotein ett lämpligt alternativ på morgonen och direkt efter ett avslutat träningspass.  På morgonen, därför att det är bra att höja nivån av proteiner efter en natts sömn. Efter ett träningspass är det bra för att skynda på musklernas återhämtning.

Så ska du bara dricka en enda typ av proteinpulver, är förmodligen vassleprotein det bästa valet – om du nu inte är laktosintolerant eller vegetarian. Eftersom vassle utvinns av mjölk innehåller det ju animalier.

Det finns olika typer av vassleprotein:

  • Koncentrat är den vanligaste typen av vassleprotein. Passar bra när du snabbt vill tillföra protein till musklerna, till exempel efter träning. Det fungerar också bra när du vill komplettera proteinintaget mellan måltiderna.
  • Isolat är vassle som har filtrerats ännu mer än koncentratet. Det gör att proteinpulvret får en högre halt av protein, och mindre med fett och kolhydrater. Det kostar mer än koncentratet, men kan vara ett bra alternativ för dig som kämpar med viktnedgång.
  • Hydrolysat av vassleprotein är ett isolat som bryts ner till minsta beståndsdel. Eftersom kroppen då inte behöver bryta ner det alls tas proteinet upp omedelbart av kroppen. Passar för dig som tränar på hög nivå, vill ha snabba resultat och bara nöjer dig med det allra bästa.

När ska jag dricka vassleproteinpulver?

Vassleprotein är ett bra alternativ för de flesta av oss, men den grupp som flitigast använder det är aktiva människor – motionärer och elitidrottare.

Är du ute efter att bygga upp din muskelmassa är vassleprotein ett bra val. Det är ett komplett protein, som innehålla flertalet av de 9 nödvändiga aminosyrorna. Viktigast här är Leucin, Valin och Isoleucin. Eftersom det tas upp så snabbt av kroppen är det ett ultimat alternativ för dig som vill bygga muskler.

Musklernas återhämtning efter träning/tävling blir avsevärt snabbare och bättre om du tillför vassleprotein direkt efter avslutat pass. När vi tränar eller tävlar hårt startar en muskelnedbrytande fas, och ett extra tillskott av protein kan motverka denna process.

Du som försöker gå ner i vikt kan ha nytta av vassleprotein. Proteinet gör att kroppen behöver mer energi för att bryta ner det, och därmed höjs också kroppstemperaturen. En annan orsak är att andelen fett och kolhydrater från din vanliga kost minskar (du äter inte lika mycket) och det hjälper också till med viktnedgången.

Sammanfattat kan man säga att oavsett om du vill bygga upp musklerna, få en snabb återhämtning efter träning eller helt enkelt bara är ute efter att tappa några överflödiga kilon. Vassleprotein innehåller de viktigaste aminosyrorna, och tas upp mycket snabbt av kroppen.