Kalciumtabletter

För att vÄra kroppar ska fungera optimalt behöver vi en rad livsviktiga vitaminer och mineraler. De flesta nÀringsÀmnen av vitaminer och mineraler fÄr vi i oss naturligt via vÄr kost.

Kalcium Àr ett viktigt grundÀmne som alla levande varelser pÄ jorden behöver. Det Àr ett livsviktigt grundÀmne för vÄra kroppar och som har flera funktioner, bland annat har det betydelse och en viktig roll vid uppbyggnad av skelettet, koagulering av blodet och vid förbrÀnningen.

Kroppen bestĂ„r av ca 1 – 2% kalcium och nĂ€stan allt kalcium stĂ„r att finna i ben, tĂ€nder och i blodet. Det Ă€r inte svĂ„rt att fĂ„ i sig kalcium om man Ă€ter nĂ„gorlunda allsidig kost. Kalcium finns i nĂ€stan alla livsmedel men allra mest i bladgrönsaker, nötter och mjölkprodukter. De flesta vegetabiliska mjölkdrycker som finns Ă€r berikade med kalcium. För att kunna tillgodogöra sig mineralen frĂ„n mat, eller om man tar kalciumtabletter som kosttillskott, Ă€r det viktigt att man har tillrĂ€ckligt hög D-vitaminnivĂ„ i kroppen.

DÀrför behöver vi kalcium

Att kalcium ger starka ben har vi fÄtt lÀra oss sedan barnsben och det Àr inte bara en myt. VÄrt skelett fungerar som en kalciumbank och vi har mest av denna mineral i vÄra kroppar. NÀr det blir ett överskott av kalcium i blodet tas det upp i skelettet och nÀr det blir underskott sÄ frigörs kalciumet till blodet igen. Men för att kunna ta upp all kalcium i kroppen behöver vi Àven D-vitamin i tillrÀcklig mÀngd. Kalcium i vÄra kroppar byggs upp och byts ut hela tiden och en vuxen person omsÀtter ca 700 mg kalcium per dag.

Vi behöver kalcium bland annat för vÄr uppbyggnad av skelett och tÀnder men ocksÄ för att blodet ska kunna koagulera och för nervfunktionen. Kalcium har en viktig funktion för musklernas och cellernas funktionalitet. Det har betydelse för blodfetter och nÀr det gÀller att bilda vissa hormoner. Denna viktiga mineral medverkar till att leda och reglera impulser i nervsystemet, musklernas och hjÀrtats kontraktion, och medverkar Àven vid celldelning. Det har Àven betydelse för att vi ska ha bra hÄrkvalitet och fin hud men ocksÄ för att reglera blodtryck och blodfetter i kroppen.

Hur fÄr jag i mig kalcium?

Att fÄ i sig kalcium Àr viktigt för ett starkt och friskt skelett. LÄngvarig brist pÄ kalcium kan leda till kalciumbrist. Det innebÀr att benvÀvnaden blir skör och risken för frakturer ökar. Allt eftersom vi blir Àldre blir vÄrt skelett allt skörare, och benskörhet hör till de vanligare sjukdomarna vid ökad Älder. NÀr kvinnor nÄr 40 ÄrsÄldern börjar kroppen urkalkas och vid klimakterieÄldern runt 50 ökar behovet av kalcium Ànnu mer. Vid 70 Ärs Älder ökar behovet ytterligare lite till. Undersökningar har visat att man kan avhjÀlpa bristen och stÀrka skelettet genom rÀtt kost och motion.

Det man bör undvika Àr bland annat överkonsumtion av till exempel A-vitamin, minska intag av leverrÀtter, undvika rökning och alkohol. Salt försvÄrar upptaget av kalcium i kroppen och riskerar att mycket av det kalcium du fÄr i dig försvinner ut kroppen tillsammans med urinen. Du hittar kalcium i nÀstan allt du stoppar i dig Àven om det Àr i smÄ mÀngder.

Kalcium finns i mejeriprodukter, baljvÀxter, bröd, gryn, flingor, frukt, bÀr, nötter, frön, grönsaker, fisk, skaldjur, Àgg, charkprodukter och en mÀngd drycker som Àr berikade med kalcium. Livsmedel med mycket kalcium Àr mjölkprodukter, bladgrönsaker, broccoli, tofu, vita bönor, apelsin, fikon, sojabönor och nötter.

Kalcium och D-vitamin

För att kroppen ska kunna ta upp kalcium och tillgodogöra sig mineralen Ă€r det beroende av att man har tillrĂ€ckligt med D-vitamin i kroppen. Den genomsnittliga befolkningen som Ă€ter varierad kost fĂ„r oftast i sig tillrĂ€ckligt med kalcium via den vanliga kosten förutsatt att D-vitaminhalten Ă€r bra i kroppen. Även C-vitamin frĂ€mjar upptaget av kalcium.

Det Àr om man tillhör den Àldre Äldersgruppen eller vet med sig att man inte Àter sÄ varierat som man kanske behöver extratillskott i form av kalciumtabletter. Det Àr bra om man ser över sitt D-vitaminintag i samband med regleringen för bÀsta upptag av mineralen.

Detta hÀnder vid kalciumbrist

Alla kÀnner till att kalcium stÀrker och bygger upp vÄrt skelett men fÄr vi för lite kalcium i oss, Àr det lÀtt att förstÄ att det kan orsaka benskörhet. Hos barn som inte fÄr tillrÀckligt med kalcium kan tillvÀxten hÀmmas. Men lÄngt innan det uppstÄr, kan vi fÄ en dÄlig allmÀnhÀlsa som man kan pÄverkas av. FÄr du för lite av kalcium kan det visa sig i symtom som:

 • Muskelkramper
 • Högt blodtryck
 • SömnbesvĂ€r
 • Blödande tandkött
 • Sköra naglar
 • Domningar och stickningar i armar och ben
 • PMS
 • Benskörhet

Överkonsumtion av kalcium

Vet du med dig att du ligger i riskzonen och misstÀnker att du fÄr i dig för lite kalcium? Du bör vara extra uppmÀrksam om du tillhör följande grupper: Kvinnor som menstruerar mycket, kvinnor i klimakteriet och Àldre, smala kvinnor, personer som inte rör pÄ sig mycket, har benskörhet i slÀkten, har diabetes i slÀkten och personer som anvÀnder kortison eller vattendrivande medel.

För mycket av vitaminer och mineraler kan vara skadligt vid för höga doser. Om du överdoserar kalcium i kombination av högt intag av D-vitamin kan det leda till hyperkalcemi. Det Àr nÀr kroppens vÀvnader förkalkas vid överdos av mineralen. I svÄra fall kan det leda till njursten och njurskador. Symtom vid överdosering kan vara:

 • HuvudvĂ€rk
 • Törst
 • IllamĂ„ende
 • NedstĂ€mdhet
 • Muskelsvaghet
 • Trötthet
 • HjĂ€rt- och kĂ€rlsjukdomar

Tror du att du har stor brist pÄ kalcium och behöver extratillskott, mer Àn det som rekommenderas, rÄdgör alltid med din lÀkare innan du överdoserar.

SÄ hÀr mycket kalcium behöver du varje dag

Behovet av kalcium varierar beroende pÄ vilket kön du tillhör och hur gammal du Àr. Om du behöver extratillskott av kalcium eller inte Àr det beroende av vilka kostvanor du har. Det beror ocksÄ pÄ om du Àr aktiv och hur stor mÀngd av D-vitamin och C-vitamin du fÄr i dig varje dag. HÀr Àr nÄgra riktlinjer för rekommenderat intag:

 • SpĂ€dbarn 6 – 11 mĂ„nader 540 milligram
 • Barn 1 – 5 Ă„r                            600 milligram
 • Barn 6 – 9 Ă„r                            700 milligram
 • Barn, tonĂ„ringar 10 – 17 Ă„r 900 milligram
 • Vuxna 800 milligram
 • Kvinnor över 50 Ă„r 1 000 milligram
 • Kvinnor över 70 Ă„r 12 000 milligram
 • Gravida och ammande 900 milligram

För att rÀkna ut rÀtt mÀngd kalcium som du behöver varje dag rekommenderar vi att du anvÀnder dig av en en minirÀknare.