Selentabletter

Selen Àr ett naturligt grundÀmne som finns i jorden över hela vÀrlden, men det finns vÀldigt lÄga halter av det i Sveriges jordar. Det Àr ett livsviktigt mineralÀmne som bland annat skyddar vÄra celler frÄn nedbrytning. Selen verkar i alla vÄra celler och skyddar oss frÄn fria radikaler, det har betydelse för förtidigt Äldrande och skyddar oss frÄn en rad sjukdomar. Det hjÀlper till att reglera ÀmnesomsÀttningen och behövs för att immunförsvaret ska fungera. Det vill sÀga, de vita blodkropparna som skyddar oss frÄn infektioner fungerar sÀmre utan selen.

Selenupptagningen Àr god i vÄra kroppar men eftersom vÄr bruksjord i Sverige Àr selenfattig sÄ finns det en mycket begrÀnsad mÀngd i vÄra livsmedel. Alla kroppens celler angrips av fria radikaler ca 10 000 gÄnger varje dag och det Àr selen som Àr en antioxidant som skyddar cellerna frÄn angrepp. Fria radikaler behövs och Àr viktig för kroppens signalsystem men blir det överskott av radikalerna skadar dessa cellerna. NÀr det blir obalans, det vill sÀga om det finns otillrÀckligt med selen, uppstÄr oxidativ stress.

DÀrför behöver vi selen

Selen Àr en mÄngsidig mineral och antioxidant som har livsviktiga funktioner för kroppen. FÄr vi i oss för lite selen kan det leda till en rad olika sjukdomstillstÄnd. Selen stÀrker musklernas funktioner och hjÀrtat eftersom det Àr en enda stor muskel. Det förstÀrks av effekterna vitamin E, verkar uppbyggande för levern, förebygger stress, hjÀrt-kÀrlsjukdomar, förebygger cancer och stÀrker immunförsvaret. Selen behövs för att producera vÄra hormoner som fÄr oss att mÄ bra och Àven för att hjÀlpa till med kroppens syreförsörjning och ÀmnesomsÀttning. Vi behöver selen för att bilda spermier och för att bibehÄlla fint hÄr och vackra naglar.

Det krĂ€vs Ă€ven selen för att kroppen ska kunna producera hormoner som dopamin,  reglerar cellreparationer och immunitet. Det skyddar cellerna frĂ„n giftiga substanser som bland annat kvicksilver, förhindrar oönskade jĂ€sningsprocesser och verkar blodtrycksreglerande. Studier har visat att mĂ€nniskor som lever i selenfattiga omrĂ„den har större risk att drabbas av trötthet och depression och selenbrist Ă€r vanligt hos vegetarianer, Ă€ldre personer, rökare, gravida och ungdomar som har vĂ€xtvĂ€rk.

Hur fÄr jag i mig selen?

Det Àr inte mÄnga personer som lider brist pÄ selen som har uppenbara fysiska bristsymtom men det Àr mÄnga mÀnniskor som har för lÄgt intag av selen utan att veta om det. Selen tas upp lÀtt av tarmen och lungorna vidare till blodet. Största kÀllan till selen finns i livsmedel som kommer frÄn djurriket och selenhalten i grönsaker beror pÄ vart grönsakerna Àr odlade. I Sverige Àr jorden selen fattig jÀmförelsevis, sÄ bestÄr din kost mestadels av grönsaker kan det vara lÀmpligt att ta selentabletter som kosttillskott.

Intag av selen blir mycket effektivare om du intar E-vitamin i samband med intag av selen. Det sÀgs att det förlÀnger livet pÄ kvinnor som Àter livsmedel rik pÄ selen tillsammans med E-vitamin. MÀn som lider av prostatacancer förbÀttrar chansen att överleva om de tillför selen i sin kost. De livsmedel som naturligt innehÄller höga halter av selen Àr bland annat fisk, kött, lever, njure, smör, Àgg, paranötter, fullkornsvete och rÄris.

Vem behöver ta tillskott av selen?

Vi behöver alla selen för att vi ska mĂ„ bra, sĂ€rskilt om du tillhör den Ă€ldre generationen. NĂ€r man blir Ă€ldre har kroppen sĂ€mre förmĂ„ga att tillgodogöra sig selen frĂ„n kosten. Veganer och vegetarianer som Ă€ter mycket svenskodlade grönsaker, eller du som Ă€ter sparsamt med livsmedel frĂ„n djurriket kan behöva Ă€ta selentabletter som kosttillskott. Ökad risk för selenbrist finns hos Ă€ven rökare, gravida och vĂ€xande ungdomar. Tillhör du nĂ„gon av dessa grupper har du förmodligen selenbrist utan att vara medveten om det.

Men genom att sÀkerhetsstÀlla selenhalten genom att inta selentabletter som kosttillskott kan du skydda dig mot en rad olika sjukdomar, eftersom selen bygger upp ditt immunförsvar. Man kan nÀstan sÀga att selen Àr ett lyckopiller eftersom den producerar hormoner som gör oss lyckliga. Selen förhindrar Äldrandeprocessen och skyddar oss frÄn bÄde cancer, hjÀrtsjukdomar och vi bibehÄller starka muskler. Barn som vÀxer behöver lite extra selen för att fÄ hjÀlp med vÀxtvÀrken.

Vad hÀnder om vi har selenbrist eller fÄr i oss för mycket?

Selenbrist

Det Ă€r mĂ„nga funktioner i kroppen som inte fungerar optimalt nĂ€r man fĂ„r brist pĂ„ selen. NĂ€r vĂ„rt immunförsvar försvagas och nĂ€r vi kĂ€nner oss hĂ€ngiga och orken försvinner, kan trötthet och depression ta överhanden. Dessa symtom Ă€r inte ovanliga vid selenbrist. Vi behöver dopamin som Ă€r ett ”mĂ„ bra” hormon som produceras av selen. Har vi för lite av dopamin i koppen, har vi svĂ„rt att kĂ€nna oss glada och lyckliga, vilket i sin tur kan leda till att vi kĂ€nner oss deprimerade och stressade. För att vara pĂ„ den sĂ€kra sidan kan det vara bra att se över hur mycket selen du fĂ„r i dig varje dag, sĂ€rskilt om du kĂ€nner igen en del av de symtom som man kan fĂ„ om du har brist. Selentabletter Ă€r en relativ billig försĂ€kring för en sĂ€kra upp ditt vĂ€lmĂ„ende.

Det har visat sig att selenbrist kan öka vissa besvÀr och sjukdomar som:

 • Leversjukdomar
 • Cirkulationssjukdomar
 • HjĂ€rt-kĂ€rlsjukdomar
 • Högt blodtryck
 • Trötthet
 • Oxidativ stress
 • Depression
 • Sterilitet
 • Impotens
 • Muskel- och ledbesvĂ€r
 • Åldersrelaterade sjukdomar
 • GrĂ„ starr
 • HudbesvĂ€r
 • Cancer i njurar, urinblĂ„sa, magsĂ€ck, tarmar, lungor, hud, bukspottkörtel, lever och svalg
 • Åderförkalkning

Överdosering

Det kan vara farligt att fÄ i sig för mycket selen, dÀrför bör inte överskrida 300 mikrogram per dag. Tar du extratillskott av selentabletter bör du hÄlla dig till det rekommenderade dagsintaget som Àr mycket lÀgre. Man bör inte överdosera sjÀlv utan att rÄdfrÄga nÄgon expertis. KÀnner du dig osÀker pÄ hur mycket just du behöver kan du alltid rÄdgöra med din lÀkare. Intar man för mycket selen kan tillvÀxten av hÄr och naglar försÀmras. Mycket höga vÀrden kan pÄverka mag- och tarmkanalen. En person som intar höga doser av selen kan fÄ en viss doft av vitlök.

SÄ hÀr mycket selen behöver du fÄ i dig varje dag

Livsmedelsverket rekommenderar olika mycket selen för olika Äldersgrupper och kön.

 • SpĂ€dbarn 6 – 11 mĂ„nader 15 mikrogram
 • SpĂ€dbarn 12 – 23 mĂ„nader 20 mikrogram
 • Barn 2 – 5 Ă„r 25 mikrogram
 • Barn 6 – 9 Ă„r 30 mikrogram
 • Barn 10 – 13 Ă„r 40 mikrogram
 • Kvinnor och flickor frĂ„n 14 Ă„r 50 mikrogram
 • MĂ€n och pojkar frĂ„n 14 Ă„r 60 mikrogram
 • Gravida och ammande 60 mikrogram