Proteinpannkakor – Nyttiga, enkla och smarriga!

Proteinpannkakor har blivit en riktig trend inom den hälsomedvetna livsstilen. Det är inte svårt att förstå varför – de är enkla att göra, nyttiga och smakar fantastiskt. Men vad är egentligen proteinpannkakor och hur gör man dem? I den här bloggen kommer jag att dela med mig av allt du behöver veta för att göra proteinpannkakor på ett lätt och hälsosamt sätt.

Vad är proteinpannkakor?

Proteinpannkakor är, som namnet antyder, pannkakor med extra protein. Ett vanligt tillskott av protein i proteinpannkakor är proteinpulver, som finns att köpa i många olika smaker och märken. Beroende på vilket märke du väljer kan proteinpulvret vara gjort av olika källor, såsom whey-protein, sojaprotein eller ärtprotein. Du kan även hitta färdiga proteinpannkaksmixar i välsorterade hälsobutiker.

Hur gör man proteinpannkakor?

Det finns flera olika sätt att göra proteinpannkakor på. Ett sätt är att byta ut en del av mjölet i den vanliga pannkakssmeten mot proteinpulver. Du kan välja att helt ta bort vetemjölet och öka antalet ägg för att få en mer proteinrik smet. Att göra proteinpannkakor från grunden kan dock vara svårt att få till rätt konsistens på för nybörjare, så en annan, enklare, alternativ är att använda en färdigmix. Blanda då bara mixen med vatten eller mjölk och stek pannkakorna precis som vanligt.

Varför ska man välja proteinpannkakor?

Proteinpannkakor är en utmärkt frukost eller mellanmål för den som vill ha en lätt och mättande start på dagen eller behöver påfyllning efter en träningspass. Pannkakorna innehåller mer protein än vanliga pannkakor, vilket är bra för muskeluppbyggnaden och mättnadskänslan. Proteinet i pannkakorna håller dig också mätt längre, vilket kan hjälpa dig att hålla dig borta från onödigt småätande mellan måltiderna.

Glutenfria proteinpannkakor

För dig som inte kan äta gluten finns även helt glutenfria alternativ. Dessa är gjorda på exempelvis kokosmjöl eller mandelmjöl istället för vanligt vetemjöl. De kan också vara mer lämpade för dig som vill minska intaget av kolhydrater, eftersom de vanligtvis har en lägre GI-index än vanliga pannkakor.

Att göra egna proteinpannkakor är också ett billigt alternativ. Du kan köpa proteinpulver i olika smaker och varianter, eller använda det proteinpulver du redan har hemma. Detta ger dig mer kontroll över vad du äter och kan hjälpa dig att spara pengar jämfört med att köpa färdiga proteinpannkaksmixar.

Sammanfattningsvis är proteinpannkakor verkligen ett hälsosamt och läckert alternativ till vanliga pannkakor. Det finns flera olika sätt att göra proteinpannkakor på, men den enklaste är att använda en färdigmix som bara kräver vatten eller mjölk. Proteinpannkakor är en utmärkt frukost eller mellanmål för den som vill hålla en hälsosam livsstil och behöver en mättande start på dagen. Testa att göra proteinpannkakor själv – jag lovar att du inte kommer bli besviken!