PWO – för bättre resultat

PWO är inte en produkt eller ett ämne. Det är helt enkelt en förkortning för det engelska uttrycket Pre Workout. Och syftet med en PWO-produkt är helt enkelt att ge dig en liten extra boost av energi inför ett träningspass.

Det finns dock olika sorters PWO. De designas för specifika syften och har därför lite olika sammansättningar. Några av de syften som PWO kan ha är:

  • Bättre uthållighet
  • Ökad styrka
  • Minskad nedbrytning av musklerna
  • Bättre energi och fokus
  • Muskelpump och tryck
  • Optimal hormonell miljö

Vad är PWO?

En Pre Workout är alltså ett sätt att höja prestationsförmågan så att du får ut maximalt av ditt träningspass. Det är ett kosttillskott som man äter eller dricker kort före träning, och det finns egentligen ganska många typer av kosttillskott som skulle kunna definieras som PWO.

Man kan definiera det så här: Ett kosttillskott som intas inom en kort tidsram innan ett träningspass, för att temporärt förbättra prestandan. Det krävs alltså en typ av tillskott som tas upp snabbt i kroppen.

När man tar en PWO-produkt påverkar det kroppen på så sätt att man under träning upplever att man har mer energi och styrka. Man kan även känna att man får större fokus under träningspasset. Effekten kommer från en noga utvald sammansättning av ingredienser i denna form av kosttillskott.

I regel ingår koffein, som fungerar uppiggande. Vanligen finns också ett ämne som heter beta alanine, som är reducerar bildandet av mjölksyra i kroppen samt aminosyran L-Arginin, vilket är stimulerande för tillväxten av muskelprotein. Ofta tillsätter man också ginseng och rosenrot i PWO-tillskotten.

Fördelar med PWO

De främsta fördelarna med att ta tillskott av PWO är att det kan göra dig mer uthållig och förberedd för ett tufft träningspass. Du kan alltså uppleva att du presterar bättre och kommer upp till dina mål snabbare än du hade gjort annars. De flesta av dessa prestationshöjare gör dig mer alert, ökar musklernas explosivitet, och dämpar mjölksyraproduktionen i kroppen.

Följden av att du känner dig piggare innebär troligtvis att du orkar göra tyngre eller fler lyft, eller köra längre repetitioner etc. Man ska heller inte underskatta den mentala biten, det mind-set som ett intag av PWO skapar. Att ta ett tillskott av PWO kan skapa en känsla av att du kommer att kunna göra bättre ifrån dig under träningen. Större motivation, helt enkelt.

Finns det några risker med att ta PWO?

I samband med hård träning eller tävling är det alltid viktigt att ge akt på kroppens varningssignaler. När du har PWO i kroppen är det kanske ännu viktigare. Det är lätt att man går över gränsen för vad kroppen tål, när man känner sig starkare, att motivation och träningslust gör att du drar på dig skador.

När du tränar med PWO i kroppen ska du vara noga med att inte gå på för tungt – att du inte tränar för länge eller lyfter alldeles för tungt. Har du otur kan du få förslitningsskador istället för en starkare kropp.

Är du känslig mot eller ovan vid koffein rekommenderar vi att du stället väljer något av de koffeinfria tillskotten som finns. Koffein kan föra med sig negativa effekter i form av hjärtklappning eller svårigheter att somna på kvällen. I synnerhet om du inte vanligtvis dricker kaffe.

När och hur ofta ska jag ta PWO?

De ämnen som finns i PWO är ämnen som tas upp snabbt i kroppen. Därför är det optimala att ta tillskotten ca 30-40 minuter före träningspasset.

PWO är inte tänkt som en produkt du ska inta före varje träningspass under långa perioder. Det bästa är att se på dem som ett sätt att höja motivationen under de dagar du helst vill gå och lägga dig igen, de sega, trötta dagarna där du vet att du borde träna men där lusten helt enkelt inte finns.

Precis som en kopp kaffe för att komma igång på tidiga morgnar kan PWO hjälpa dig att få träningslusten och energin tillbaka.

De vanligaste formerna av PWO är tabletter och pulver – pulvret löser du lätt upp i valfri vätska, t.ex. vatten eller juice. Du hittar också PWO i form av energidryck, lättflytande gelé eller tabletter som du löser upp direkt på tungan.