Whey – vassleprotein

Du som tränar, eller av annan anledning tar lite extra tillskott i form av proteinpulver, har säker stött på termen ”Whey” några gånger. Men vad är det? Här går vi igenom vad det är och vilken nytta det kan göra för din träning.

Whey är det engelska ordet för vassle. Och vassleprotein är idag den typ av proteinpulver som säljs allra mest till de som vill bygga muskler och till fitnessvärlden. Anledningen till detta är att Whey har ett mycket högt biologiskt värde – det vill säga ett mått på hur stor del av proteinet som består av essentiella aminosyror och av vilken kvalitet.

Varifrån kommer Whey?

Vassle är en produkt som framställs av mjölk och är egentligen en biprodukt som bildas vid tillverkningen av ost ute på mejerierna. Från vasslen skiljer man sedan genom avancerad teknik ut proteinet från de övriga ämnena som vasslen innehåller – laktos, fett, mineraler och vätska. Den här processen utgörs av flera steg och för varje gång blir koncentrationen av protein högre. Man skiljer mellan koncentrat, isolat och hydrolysat.

  • Koncentrat – den vanligaste typen av vassleprotein. Procenthalten varierar mellan 30 och 80% protein. Whey-koncentrat är en allsidig produkt som passar de flesta, och är ett bra alternativ för alla som ha snabb tillförsel av protein till musklerna, till exempel efter ett träningspass.
  • Isolat – ett isolat är vassle som genomgått en grundligare reningsprocess och kan innehålla så mycket som 90% vassleprotein. Kvar finns nästan inget av fett och kolhydrater. Det är av naturliga skäl dyrare än ett koncentrat men är en bra produkt för dig som går på en kontrollerad diet och vill hålla vikten i schack – eller gå ner i vikt. Fungerar också bra för dig som är laktosintolerant, halten av laktos hamnar på ca 0,2%.
  • Hydrolysat – nästa steg i processen, där isolatet har brutits ner till minsta möjliga beståndsdelar. Hydrolysat tas upp mycket snabbt i kroppen då ingenting behöver brytas ner. Ett bra alternativ för dig som vill ha snabba resultat och som tränar hårt på hög nivå.

När passar Whey bäst för mig?

Egentligen kan de flesta av oss ha bra nytta av vassleproteinet, men det gäller i högre grad för dig som är riktigt aktiv, och tränar eller tävlar hårt.

Whey proteinkoncentrat passar mycket bra om du vill bygga upp din muskelmassa. De innehåller flertalet av de viktigaste aminosyrorna och tas upp snabbt i kroppen – ett viktigt krav när man vill bygga muskler.

Att ta ett tillskott av vassleprotein direkt efter ett hårt träningspass hjälper också musklerna att återhämta sig fortare, och motverka den nedbrytningsprocess som drar igång varje gång vi tränar. Och som tidigare nämnts, du som försöker gå ner i vikt kan öka din mättnadskänsla med hjälp av Whey, och du äter inte lika mycket, vilket i sin tur håller nere konsumtionen av kolhydrater och fett.

Ska jag ta Whey-80 eller Whey-100?

Vad är då mest prisvärt och vilket gör mest nytta – Whey-80 eller Whey-100? Båda varianterna är kalorisnåla och har också höga andelar av protein. Det som skiljer dem åt är just proteinhalten och laktoshalten.

Så det beror lite på vem du är och vad du är ute efter. Är du bara intresserad av att få ett protein som tas upp snabbt i kroppen och ska bygga muskler, är Whey-80 förmodligen att föredra, då du får mest protein per krona, i gram räknat, eftersom koncentratet är klart billigare än isolatet. Du får nästan dubbelt så mycket rent protein med Whey-80.

Men faktum är att Whey-100 har lägre halter av fett och kolhydrater, och är du laktosintolerant är det denna variant som gäller.

Så sammanfattat: är du inte känslig för laktos så köp Whey-80 och spara pengarna. Ta lite mer om du vill ha ökat proteinintag.

Viktigt att komma ihåg när det gäller alla proteinpulver är att det ska ses som ett tillskott till din vanliga kost. Och det hjälper dig egentligen bara om du faktiskt tränar också.