Kaliumtabletter

NÀr du fÄr brist pÄ kalium sÄ kan mycket hÀnda i kroppen och du fÄr problem med en rad olika symtom. Förutom att du kÀnner dig svag och orkeslös kan du drabbas av muskelkramp och muskelsvaghet vilket leder till dÄlig muskelkontroll samt att du kan drabbas av sömnlöshet. Du kan kÀnna dig mentalt förvirrad som kan leda till depression och att ditt hjÀrta inte slÄr i takt som det ska göra. Detta kan leda till att du kÀnner dig stressad och utmattad. Det finns en rad andra symtom som kan uppkomma nÀr du har brist pÄ kalium som tillexempel, om du:

Kalium Ă€r ett livsnödvĂ€ndigt grundĂ€mne och ett spĂ„rĂ€mne som vi behöver för bland annat kroppens nerv- och muskelfunktion samt att reglera blodtrycket. Det Ă€r ett spĂ„rĂ€mne som alla djur och vĂ€xter behöver för att fungera optimalt. Ämnet verkar pĂ„ cellnivĂ„ och Ă€r viktigt vid kommunikation och överföring för nervsignaler till och frĂ„n hjĂ€rnan. I vĂ„ra celler finns majoriteten av all kalium och totalt mellan 150 – 250 g vilket Ă€r ca 5% av mineralinnehĂ„llet i hela kroppen.

För att vĂ€tskebalansen i alla celler och muskelvĂ€vnader ska fungera sĂ„ Ă€r kalium den viktigaste komponenten. Att fĂ„r i sig tillrĂ€ckligt med kalium Ă€r inte svĂ„rt för de allra flesta mĂ€nniskor, om man Ă€ter allsidig kost. Vi fĂ„r i oss genomsnitt 2 – 4 gram per dag via kosten och hela 90% absorberas av kroppen, vilket Ă€r ett mycket bra upptag. DĂ€rför behöver de flesta inte ta nĂ„got tillskott av kaliumtabletter.

DÀrför behöver vi Kalium

Vi behöver kalium för att en mÀngd olika mekanismer ska fungera i kroppen. För att ta nÄgra exempel sÄ bidrar kalium och fosfor tillsammans till hjÀrnans syreförsörjning. Kalium Àr viktigt för att vÄra muskler och att nervimpulser ska fungera i kommunikation med nervcellerna. För att blodtrycket inte ska skjuta i höjden behövs kalium som sÀnker blodtrycket medan natrium höjer det. Det har stor betydelse för att insulinet ska frigöras och ombilda glykos till glykogen. Kalium har en viktig funktion nÀr det gÀller aktiviteten hos varje cell i hela kroppen men sÀrskilt i hjÀrta, muskler och nervsystem.

Kaliumbalansen i hjĂ€rtat Ă€r nödvĂ€ndig för att rytmen i hjĂ€rtat ska bibehĂ„llas, vilket har betydelse för att muskelsammandragningar och muskelkoordinationer ska fungera normalt. Kalium behövs för att benstommen ska utvecklas normalt och att reglera vattenbalansen i bĂ„de njurar och i alla celler. Listan kan göras hur lĂ„ng som helst – det Ă€r inte sĂ„ konstigt eftersom nĂ€stan allt i vĂ„ra kroppar hĂ€nger ihop med varandra. Har man brist pĂ„ en mineral eller en vitamin sĂ„ Ă€r det mycket annat som inte fungerar optimalt. Men det Ă€r ocksĂ„ sĂ„ att fĂ„r man i sig tillrĂ€ckligt av det man behöver sĂ„ behöver man bara underhĂ„lla för att allt ska kĂ€nnas bra.

Hur fÄr jag i mig kalium?

Det Àr inte svÄrt att fÄ i sig kalium om man Àter nÄgorlunda allsidigt. Det finns ganska rikligt med kalium i baljvÀxter och gröna grönsaker, plus i de flesta grönsaker och lite i kött, fisk och frukt. Kalium Àr inte vattenlösligt sÄ det försvinner inte nÀr du kokar maten lika lÀtt som vattenlösliga vitaminer gör. Men med Äldrande sÄ minskar koncentrationen av kalium i kroppen eller vid lÄngvariga diarréer och om man har anvÀnt vÀtskedrivande lÀkemedel samt haft mycket krÀkningar under en lÀngre period. Det kan uppstÄ brist om man trÀnar mycket hÄrt vid varma temperaturer eller om man har blivit brÀnd och vÀvnader har blivit skadade av olyckan.

Vet du med dig att du fĂ„r i dig för lite kalium för att du inte Ă€ter livsmedel som innehĂ„ller kalium eller att du tillhör den Ă€ldre Ă„ldersgruppen sĂ„ finns det kaliumtabletter som kan hjĂ€lpa dig att fĂ„ upp balansen i kroppen. Personer som inte Ă€ter allsidigt och fĂ„r i sig mycket smĂ„ mĂ€ngder av grönsaker och frukt kan behöva tillskott av kaliumtabletter.  Ă„ven personer som har en kosthĂ„llning av mycket halvfabrikat eller att man Ă€ter för mycket kött och mycket salt. Det Ă€r viktigt att fĂ„ i sig kalium för att vĂ„r kropps alla funktioner ska fungera optimalt. Kalium Ă€r en livsviktig mineral som behövs för att bĂ„de hjĂ€rta och dina muskler ska fungera normalt.

Vad hÀnder vid kaliumbrist

 • HjĂ€rtsvikt
 • Högt blodtryck
 • Svullnad
 • Domningar
 • LĂ„g blodsockernivĂ„
 • Förstoppning
 • Akne
 • Muskelkramp
 • Svaga reflexer
 • Kolik hos barn
 • Starka svettningar

Detta Àr bara nÄgra av de symtom som man kan kÀnna av, det kan drabba bland annat om du tillhör den Àldre Äldersgruppen eller om du brukar trÀna mycket. Det kan vara bra att ha lite uppsikt över dina kostvanor om du har nÄgra av de ovanstÄende symtomen. Det kan vara bra att kÀnna till att om du vÀljer att ta kaliumtabletter som kosttillskott för att du tror att du har brist pÄ kalium sÄ finns det inga biverkningar som man kÀnner till om man inte överdoserar kraftigt förstÄs. Det kan vara mycket farligt att överdosera kalium men dÄ pratar man om toxiska doser pÄ 18 gram eller mer per dag.

Överkonsumtion av kalium

Det hÀnder ibland att en lÀkare ordinerar kaliumtabletter nÀr en patient gÄr pÄ vÀtskedrivande lÀkemedel eller om man har dÄliga kaliumvÀrden. För det mesta handlar det om att man har obalans mellan natrium och kalium i blodet. Om du har nÄgot höjt kaliumvÀrde brukar det inte ge nÄgra besvÀr men Àr kaliumvÀrdet mycket förhöjt kan man fÄ illamÄendekÀnningar och du kan kÀnna dig matt och orkeslös. Vill det sig riktigt illa sÄ kan hjÀrtat pÄverkas med oregelbunden hjÀrtrytm, vilket Àr allvarligt, och kan till och med vara dödligt.

Patienter med blodförgiftning och diabetiker ska vara försiktiga med att ta kaliumtabletter pÄ egen hand. Dessa patienter Àr mycket kÀnsliga för kalium sÄ man bör alltid rÄdgöra med en lÀkare innan man börjar med kaliumtabletter. Kraftiga toxiska reaktioner pÄ kalium Àr illamÄende, krÀkning, hjÀrtsvikt, mental förvirring, muskelsvaghet, oregelbunden hjÀrtverksamhet och lÄgt blodtryck. Vid mycket hög överdosering kan man fÄ sjukdomen Hyperkalemi som en följd av mycket högt intag av kalium men det Àr ytterst sÀllsynt.

SÄ hÀr mycket kalium behöver du fÄ i dig varje dag

Det rekommenderade intaget av kalium frÄn livsmedelsverket Àr uppdelade i kön och Äldersgrupper, för att mÀnniskor behöver olika mycket av kalium.

 • SpĂ€dbarn 6 – 11 mĂ„nader 1,1 gram
 • Barn 12 – 23 mĂ„nader 1,4 gram
 • Barn 2 – 5 Ă„r 1,8 gram
 • Barn 6 – 9 Ă„r 2,0 gram
 • Flickor 10 – 13 Ă„r 2,9 gram
 • Pojkar 10 – 13 Ă„r 3,3 gram
 • Kvinnor och flickor frĂ„n 14 Ă„r 3,1 gram
 • MĂ€n och pojkar frĂ„n 14 Ă„r 3,5 gram
 • Gravida och ammande 3,1 gram