Kaliumtabletter

Kalium är ett livsnödvändigt grundämne och ett spårämne som vi behöver för bland annat kroppens nerv- och muskelfunktion samt att reglera blodtrycket. Det är ett spårämne som alla djur och växter behöver för att fungera optimalt. Ämnet verkar på cellnivå och är viktigt vid kommunikation och överföring för nervsignaler till och från hjärnan. I våra celler finns majoriteten av all kalium och totalt mellan 150 – 250 g vilket är ca 5% av mineralinnehållet i hela kroppen.

För att vätskebalansen i alla celler och muskelvävnader ska fungera så är kalium den viktigaste komponenten. Att får i sig tillräckligt med kalium är inte svårt för de allra flesta människor, om man äter allsidig kost. Vi får i oss genomsnitt 2 – 4 gram per dag via kosten och hela 90% absorberas av kroppen, vilket är ett mycket bra upptag. Därför behöver de flesta inte ta något tillskott av kaliumtabletter.

Därför behöver vi Kalium

Vi behöver kalium för att en mängd olika mekanismer ska fungera i kroppen. För att ta några exempel så bidrar kalium och fosfor tillsammans till hjärnans syreförsörjning. Kalium är viktigt för att våra muskler och att nervimpulser ska fungera i kommunikation med nervcellerna. För att blodtrycket inte ska skjuta i höjden behövs kalium som sänker blodtrycket medan natrium höjer det. Det har stor betydelse för att insulinet ska frigöras och ombilda glykos till glykogen. Kalium har en viktig funktion när det gäller aktiviteten hos varje cell i hela kroppen men särskilt i hjärta, muskler och nervsystem.

Kaliumbalansen i hjärtat är nödvändig för att rytmen i hjärtat ska bibehållas, vilket har betydelse för att muskelsammandragningar och muskelkoordinationer ska fungera normalt. Kalium behövs för att benstommen ska utvecklas normalt och att reglera vattenbalansen i både njurar och i alla celler. Listan kan göras hur lång som helst – det är inte så konstigt eftersom nästan allt i våra kroppar hänger ihop med varandra. Har man brist på en mineral eller en vitamin så är det mycket annat som inte fungerar optimalt. Men det är också så att får man i sig tillräckligt av det man behöver så behöver man bara underhålla för att allt ska kännas bra.

Hur får jag i mig kalium?

Det är inte svårt att få i sig kalium om man äter någorlunda allsidigt. Det finns ganska rikligt med kalium i baljväxter och gröna grönsaker, plus i de flesta grönsaker och lite i kött, fisk och frukt. Kalium är inte vattenlösligt så det försvinner inte när du kokar maten lika lätt som vattenlösliga vitaminer gör. Men med åldrande så minskar koncentrationen av kalium i kroppen eller vid långvariga diarréer och om man har använt vätskedrivande läkemedel samt haft mycket kräkningar under en längre period. Det kan uppstå brist om man tränar mycket hårt vid varma temperaturer eller om man har blivit bränd och vävnader har blivit skadade av olyckan.

Vet du med dig att du får i dig för lite kalium för att du inte äter livsmedel som innehåller kalium eller att du tillhör den äldre åldersgruppen så finns det kaliumtabletter som kan hjälpa dig att få upp balansen i kroppen. Personer som inte äter allsidigt och får i sig mycket små mängder av grönsaker och frukt kan behöva tillskott av kaliumtabletter.  Även personer som har en kosthållning av mycket halvfabrikat eller att man äter för mycket kött och mycket salt. Det är viktigt att få i sig kalium för att vår kropps alla funktioner ska fungera optimalt. Kalium är en livsviktig mineral som behövs för att både hjärta och dina muskler ska fungera normalt.

Vad händer vid kaliumbrist

När du får brist på kalium så kan mycket hända i kroppen och du får problem med en rad olika symtom. Förutom att du känner dig svag och orkeslös kan du drabbas av muskelkramp och muskelsvaghet vilket leder till dålig muskelkontroll samt att du kan drabbas av sömnlöshet. Du kan känna dig mentalt förvirrad som kan leda till depression och att ditt hjärta inte slår i takt som det ska göra. Detta kan leda till att du känner dig stressad och utmattad. Det finns en rad andra symtom som kan uppkomma när du har brist på kalium som tillexempel, om du:

 • Hjärtsvikt
 • Högt blodtryck
 • Svullnad
 • Domningar
 • Låg blodsockernivå
 • Förstoppning
 • Akne
 • Muskelkramp
 • Svaga reflexer
 • Kolik hos barn
 • Starka svettningar

Detta är bara några av de symtom som man kan känna av, det kan drabba bland annat om du tillhör den äldre åldersgruppen eller om du brukar träna mycket. Det kan vara bra att ha lite uppsikt över dina kostvanor om du har några av de ovanstående symtomen. Det kan vara bra att känna till att om du väljer att ta kaliumtabletter som kosttillskott för att du tror att du har brist på kalium så finns det inga biverkningar som man känner till om man inte överdoserar kraftigt förstås. Det kan vara mycket farligt att överdosera kalium men då pratar man om toxiska doser på 18 gram eller mer per dag.

Överkonsumtion av kalium

Det händer ibland att en läkare ordinerar kaliumtabletter när en patient går på vätskedrivande läkemedel eller om man har dåliga kaliumvärden. För det mesta handlar det om att man har obalans mellan natrium och kalium i blodet. Om du har något höjt kaliumvärde brukar det inte ge några besvär men är kaliumvärdet mycket förhöjt kan man få illamåendekänningar och du kan känna dig matt och orkeslös. Vill det sig riktigt illa så kan hjärtat påverkas med oregelbunden hjärtrytm, vilket är allvarligt, och kan till och med vara dödligt.

Patienter med blodförgiftning och diabetiker ska vara försiktiga med att ta kaliumtabletter på egen hand. Dessa patienter är mycket känsliga för kalium så man bör alltid rådgöra med en läkare innan man börjar med kaliumtabletter. Kraftiga toxiska reaktioner på kalium är illamående, kräkning, hjärtsvikt, mental förvirring, muskelsvaghet, oregelbunden hjärtverksamhet och lågt blodtryck. Vid mycket hög överdosering kan man få sjukdomen Hyperkalemi som en följd av mycket högt intag av kalium men det är ytterst sällsynt.

Så här mycket kalium behöver du få i dig varje dag

Det rekommenderade intaget av kalium från livsmedelsverket är uppdelade i kön och åldersgrupper, för att människor behöver olika mycket av kalium.

 • Spädbarn 6 – 11 månader 1,1 gram
 • Barn 12 – 23 månader 1,4 gram
 • Barn 2 – 5 år 1,8 gram
 • Barn 6 – 9 år 2,0 gram
 • Flickor 10 – 13 år 2,9 gram
 • Pojkar 10 – 13 år 3,3 gram
 • Kvinnor och flickor från 14 år 3,1 gram
 • Män och pojkar från 14 år 3,5 gram
 • Gravida och ammande 3,1 gram