Kromtabletter

Krom Àr en nödvÀndig mineral som kroppen behöver för att vÀvnader ska kunna ta upp kolhydrater och för att vÄr blodsockernivÄ ska hÄllas jÀmn och stadig. Krom samspelar med insulin att för att det inte ska bli för mycket glykos i blodet. Studier har visat att tillskott av kromtabletter förbÀttrar glykosupptaget, förbÀttrar blodfetter och har en positiv effekt pÄ kolesterolvÀrdet i kroppen.

Krom kanske Àr livsnödvÀndigt för kroppen men vi behöver det i mycket smÄ mÀngder. Det finns mÄnga studier som visar pÄ att tillskott av krom minskar sötsuget. DÀrför Àr det populÀrt att ta kromtabletter för att uppnÄ viktreducering. Det har en positiv inverkan pÄ fettförbrÀnningen, ÀmnesomsÀttningen och insulinkÀnsligheten.

DÀrför behöver vi krom

Insulinet i vÄr kropp ska hÄlla blodsockret i balans, det vill sÀga ta upp glykos frÄn blodet och transportera till cellerna. Insulinet behöver krom för att kunna göra sitt jobb optimalt och för att kroppens omsÀttning av glykos ska fungera fullt ut. Det Àr mÄnga som hÀvdar att krom motverkar sötsug men det finns inga vetenskapliga bevis pÄ att tillskott av krom gör det, Àven om det finns mÄnga teorier om det.

En viss sanning finns det ÀndÄ bakom pÄstÄendet eftersom utan krom fungerar inte insulinet optimalt och det leder till att man kan fÄ ett sötsug. Vilket i sin tur betyder att, om man faller för sötsuget, man fÄr ett högt glykosvÀrde i blodet som insulinet inte hinner ta upp ur blodet.

Krom förbÀttrar inte bara blottfetterna i blodet utan kontrollerar Àven kolesterolhalten. NÀr glykosupptaget ökar ger det signaler till hjÀrnans mÀttnadscentrum och sÀtter fart pÄ fettförbrÀnningen. Det Àr dÀrför tillskott av kromtabletter Àr populÀrt nÀr man vill banta. Krom behövs för att muskelmassan ska öka och nÀr muskelmassan vÀxer ökar energiförbrukningen i kroppen.

Hur fÄr jag i mig krom?

Det Àr inte sÄ vanligt att man har brist pÄ krom och dÀrför anses det som ett onödigt tillskott om man Àr allÀtare. Man kan fÄ i sig lite extra krom om man lagar mat i kokkÀrl som Àr tillverkat av rostfritt stÄl. Bra kÀllor till krom Àr bland annat fullkornsprodukter, nötter, baljvÀxter, broccoli, torkad frukt och det finns en viss mÀngd ocksÄ i gris- och nötkött. Andra bra kÀllor till krom Àr bland annat kaffe, Àggula, skaldjur, ostron, vetegroddar, svamp och lever.

Vet du med dig att du inte Àter sÄ mycket av livsmedel som innehÄller krom kan det vara en bra idé att ta kromtabletter. Krom Àr ett ofarligt och relativt billigt tillskott som hjÀlper kroppen med en rad viktiga funktioner. Om du tar kromtabletter för att avhjÀlpa sötsuget sÄ kan det ta nÄgra dagar innan det ger nÄgon effekt. Men att veta att man fÄr hjÀlp med att stabilisera blodsockret och att kromtabletter hjÀlper till med fettförbrÀnningen och kan förÀndra ens liv Àr ett extra plus.

Kromtabletter som tillskott mot sötsug

MÄnga mÀnniskor Àr beroende av socker utan att de sjÀlva Àr medvetna om det. Ofta har det blivit en dÄlig vana att till exempel att alltid ta nÄgot sött till kaffet och kanske nÀr kroppen kÀnner sig trött hÀngig. NÀr man Àr sockerberoende sÄ Äker blodsockret berg och dalbana i kroppen. MÄnga gÄnger nÀr energin dalar kan det endast botas med socker. Att Àta kromtabletter för att fÄ hjÀlp med sötsuget kan fungera, men tillskottet ska anvÀndas som ett hjÀlpmedel och inte som en enskild lösning. Det Àr viktigt att i samband med intaget av kromtabletter Àta en varierad kost och att börja motionera mer om man har ett stillasittande liv.

En vanlig orsak till övervikt Àr stress, det handlar dÄ sÀllan om att man har det hektiskt liv och har mycket omkring sig. Om man har mÄnga bollar i luften men inte kÀnner av att man Àr psykiskt stressad över saker och ting sÄ Àr det ingen fara. Psykisk stress kan drabba alla Àven de som till synes inte har nÄgonting alls att göra rent praktiskt. DÀrför Àr det viktigt att varva ned mentalt och kanske ta promenader för att rensa tankar och att bara fÄ vara. Promenader i sig hjÀlper dig inte att gÄ ner i vikt men nÀr du varvar ner och slÀpper den psykiska stressen kan det bidra till viktnedgÄng, hur konstigt det Àn lÄter. Det ultimata sÀttet att gÄ ner i vikt Àr att Àta rÀtt, motionera, avkoppling och först dÄ kan kromtabletter hjÀlpa till med en effektiv viktnedgÄng.

Vad hÀnder vid krombrist?

Det Ă€r inte sĂ„ jĂ€ttevanligt med krombrist men det finns mĂ„nga grupper av mĂ€nniskor som behöver extratillskott för att fungera optimalt. Äldre mĂ€nniskor kan utveckla Ă„ldersdiabetes pĂ„ grund av att kroppen har svĂ„rare att tillgodogöra sig krom som finns i maten eller att de Ă€ter kromfattig mat. Tillhör du de som idrottar mycket eller kĂ€nner dig stressad, dĂ„ utsöndras krom i högre utstrĂ€ckning Ă€n normalt ur kroppen. DĂ„ kan det vara en bra idĂ© att ta kromtabletter som extra kosttillskott om du redan Ă€r diabetiker, men det gĂ€ller ocksĂ„ personer över 60 Ă„r, de som Ă€ter mycket snabba kolhydrater, aktiva idrottare, gravida, ammande mammor och stressade mĂ€nniskor. Det kan vara bra om du rĂ„dgör med en lĂ€kare innan du tar kromtabletter som tillskott om du Ă€r diabetiker, gravid eller ammar, sĂ„ att du intar kosttillskottet under uppsikt.

Symtom pÄ krombrist kan vara:

  • Sötsug
  • Trötthet
  • Depression
  • Nervösa besvĂ€r
  • KoncentrationssvĂ„righeter
  • Grumlig hornhinna
  • Höga blodfetter
  • Risk för diabetes
  • HĂ€mmad proteinsyntes

Överkonsumtion av krom

Det kan vara skönt att veta att om du funderar pÄ att börja anvÀnda kromtabletter som kosttillskott, att det inte finns nÄgon kÀnd toxisk dos för krom. I alla fall inte i den form som finns i tabletter eller i livsmedel. Toxiska former förekommer inom speciellt stÄlindustrin, vid bland annat svetsning och tillverkning av ferrokrom.

SÄ hÀr mycket krom behöver du fÄ i dig varje dag

Det finns ytterst fÄ dokumenterade fall av krombrist i Sverige. Det finns inget faststÀllt rekommenderat dagligt intag frÄn livsmedelsverket. Kanske för att det inte finns nÄgra toxiska doser i livsmedel eller i tablett form. Men europeiska myndigheten för livsmedelssÀkerhet har faststÀllt ett tolerabelt dagligt intag till 300 mikrogram per kilo kroppsvikt. Uppskattningsvis sÄ behöver mÀn ca 35 mikrogram per dag och kvinnor 25 mikrogram.

Krom kanske Àr livsnödvÀndigt för kroppen men vi behöver det i mycket smÄ mÀngder. Det finns mÄnga studier som visar pÄ att tillskott av krom minskar sötsuget. DÀrför Àr det populÀrt att ta kromtabletter för att uppnÄ viktreducering. Det har en positiv inverkan pÄ fettförbrÀnningen, ÀmnesomsÀttningen och insulinkÀnsligheten.