Kromtabletter

Krom är en nödvändig mineral som kroppen behöver för att vävnader ska kunna ta upp kolhydrater och för att vår blodsockernivå ska hållas jämn och stadig. Krom samspelar med insulin att för att det inte ska bli för mycket glykos i blodet. Studier har visat att tillskott av kromtabletter förbättrar glykosupptaget, förbättrar blodfetter och har en positiv effekt på kolesterolvärdet i kroppen.

Krom kanske är livsnödvändigt för kroppen men vi behöver det i mycket små mängder. Det finns många studier som visar på att tillskott av krom minskar sötsuget. Därför är det populärt att ta kromtabletter för att uppnå viktreducering. Det har en positiv inverkan på fettförbränningen, ämnesomsättningen och insulinkänsligheten.

Därför behöver vi krom

Insulinet i vår kropp ska hålla blodsockret i balans, det vill säga ta upp glykos från blodet och transportera till cellerna. Insulinet behöver krom för att kunna göra sitt jobb optimalt och för att kroppens omsättning av glykos ska fungera fullt ut. Det är många som hävdar att krom motverkar sötsug men det finns inga vetenskapliga bevis på att tillskott av krom gör det, även om det finns många teorier om det.

En viss sanning finns det ändå bakom påståendet eftersom utan krom fungerar inte insulinet optimalt och det leder till att man kan få ett sötsug. Vilket i sin tur betyder att, om man faller för sötsuget, man får ett högt glykosvärde i blodet som insulinet inte hinner ta upp ur blodet.

Krom förbättrar inte bara blottfetterna i blodet utan kontrollerar även kolesterolhalten. När glykosupptaget ökar ger det signaler till hjärnans mättnadscentrum och sätter fart på fettförbränningen. Det är därför tillskott av kromtabletter är populärt när man vill banta. Krom behövs för att muskelmassan ska öka och när muskelmassan växer ökar energiförbrukningen i kroppen.

Hur får jag i mig krom?

Det är inte så vanligt att man har brist på krom och därför anses det som ett onödigt tillskott om man är allätare. Man kan få i sig lite extra krom om man lagar mat i kokkärl som är tillverkat av rostfritt stål. Bra källor till krom är bland annat fullkornsprodukter, nötter, baljväxter, broccoli, torkad frukt och det finns en viss mängd också i gris- och nötkött. Andra bra källor till krom är bland annat kaffe, äggula, skaldjur, ostron, vetegroddar, svamp och lever.

Vet du med dig att du inte äter så mycket av livsmedel som innehåller krom kan det vara en bra idé att ta kromtabletter. Krom är ett ofarligt och relativt billigt tillskott som hjälper kroppen med en rad viktiga funktioner. Om du tar kromtabletter för att avhjälpa sötsuget så kan det ta några dagar innan det ger någon effekt. Men att veta att man får hjälp med att stabilisera blodsockret och att kromtabletter hjälper till med fettförbränningen och kan förändra ens liv är ett extra plus.

Kromtabletter som tillskott mot sötsug

Många människor är beroende av socker utan att de själva är medvetna om det. Ofta har det blivit en dålig vana att till exempel att alltid ta något sött till kaffet och kanske när kroppen känner sig trött hängig. När man är sockerberoende så åker blodsockret berg och dalbana i kroppen. Många gånger när energin dalar kan det endast botas med socker. Att äta kromtabletter för att få hjälp med sötsuget kan fungera, men tillskottet ska användas som ett hjälpmedel och inte som en enskild lösning. Det är viktigt att i samband med intaget av kromtabletter äta en varierad kost och att börja motionera mer om man har ett stillasittande liv.

En vanlig orsak till övervikt är stress, det handlar då sällan om att man har det hektiskt liv och har mycket omkring sig. Om man har många bollar i luften men inte känner av att man är psykiskt stressad över saker och ting så är det ingen fara. Psykisk stress kan drabba alla även de som till synes inte har någonting alls att göra rent praktiskt. Därför är det viktigt att varva ned mentalt och kanske ta promenader för att rensa tankar och att bara få vara. Promenader i sig hjälper dig inte att gå ner i vikt men när du varvar ner och släpper den psykiska stressen kan det bidra till viktnedgång, hur konstigt det än låter. Det ultimata sättet att gå ner i vikt är att äta rätt, motionera, avkoppling och först då kan kromtabletter hjälpa till med en effektiv viktnedgång.

Vad händer vid krombrist?

Det är inte så jättevanligt med krombrist men det finns många grupper av människor som behöver extratillskott för att fungera optimalt. Äldre människor kan utveckla åldersdiabetes på grund av att kroppen har svårare att tillgodogöra sig krom som finns i maten eller att de äter kromfattig mat. Tillhör du de som idrottar mycket eller känner dig stressad, då utsöndras krom i högre utsträckning än normalt ur kroppen. Då kan det vara en bra idé att ta kromtabletter som extra kosttillskott om du redan är diabetiker, men det gäller också personer över 60 år, de som äter mycket snabba kolhydrater, aktiva idrottare, gravida, ammande mammor och stressade människor. Det kan vara bra om du rådgör med en läkare innan du tar kromtabletter som tillskott om du är diabetiker, gravid eller ammar, så att du intar kosttillskottet under uppsikt.

Symtom på krombrist kan vara:

  • Sötsug
  • Trötthet
  • Depression
  • Nervösa besvär
  • Koncentrationssvårigheter
  • Grumlig hornhinna
  • Höga blodfetter
  • Risk för diabetes
  • Hämmad proteinsyntes

Överkonsumtion av krom

Det kan vara skönt att veta att om du funderar på att börja använda kromtabletter som kosttillskott, att det inte finns någon känd toxisk dos för krom. I alla fall inte i den form som finns i tabletter eller i livsmedel. Toxiska former förekommer inom speciellt stålindustrin, vid bland annat svetsning och tillverkning av ferrokrom.

Så här mycket krom behöver du få i dig varje dag

Det finns ytterst få dokumenterade fall av krombrist i Sverige. Det finns inget fastställt rekommenderat dagligt intag från livsmedelsverket. Kanske för att det inte finns några toxiska doser i livsmedel eller i tablett form. Men europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har fastställt ett tolerabelt dagligt intag till 300 mikrogram per kilo kroppsvikt. Uppskattningsvis så behöver män ca 35 mikrogram per dag och kvinnor 25 mikrogram.