Proteinpulver

Är proteinpulver nĂ„got för mig? SĂ€kert har du stĂ€llt dig den frĂ„gan, i synnerhet om du gillar att röra pĂ„ dig eller sysslar med nĂ„gon idrott.

MÄnga som idrottar och trÀnar hÄrt, och de som gÄr över till vegetarisk kost, övervÀger nÄgon gÄng att börja ta kosttillskott i form av proteinpulver. FrÀmsta anledningen till det Àr muskeluppbyggnad för de som trÀnar, medan det för veganer och vegetarianer handlar om att fÄ i sig tillrÀckligt med protein.

Vad Àr protein?

Protein brukar ofta kallas för ”kroppens byggstenar”. Och faktum Ă€r att det Ă€r exakt vad det handlar om. Varje gĂ„ng du Ă€ter mat eller tar tillskott i form av proteinpulver tillför du protein till kroppen, olika mycket beroende pĂ„ vilket livsmedel du Ă€ter.

Det som gör att dina muskler byggs upp – och underhĂ„lls – Ă€r just protein. Och vad du Ă€n sysslar med under dagen, som krĂ€ver den minsta anstrĂ€ngning – vilket sker tusentals gĂ„nger under en enda dag – sĂ„ behöver du proteiner för att kroppen ska klara av dessa anstrĂ€ngningar.

Alla vĂ„ra celler innehĂ„ller proteiner, och faktum Ă€r att vi inte kan klara oss utan dem – det finns inga andra Ă€mnen som kan ersĂ€tta dem. Och vi behöver dem för att bygga upp cellerna och för att bilda hormoner och enzymer. Protein Ă€r viktigt för att kroppen ska fungera, dĂ„ de finns i vĂ€vnadsceller, enzymer, hormoner och i de viktiga delarna av immunförsvaret.

Protein bestÄr av 20 olika aminosyror, av vilka 9 Àr essentiella, det vill sÀga att de mÄste tillföras eftersom kroppen inte kan bilda dem pÄ egen hand.

Hur mycket protein behöver jag fÄ i mig under en dag?

Det finns en allmÀn rÀdsla för att man inte fÄr i sig tillrÀckligt med protein. Men i princip alla fÄr i sig mer protein Àn nödvÀndigt, sÄ lÀnge man inte Àter mycket ensidig kost eller har ett extremt lÄgt energiintag. Enligt livsmedelsverket bör 10-20% av det totala energiintaget bestÄ av proteiner. Proteinpulver kan hÀr vara ett bra tillskott om man vet med sig att man fÄr i sig för lite via kosten.

Protein och trÀning

Hur mycket protein vi behöver har naturligtvis att göra med hur mycket vi anstrĂ€nger kroppen. Fysisk aktivitet stĂ€rker musklerna, men det ökar ocksĂ„ behovet av att tillföra protein. Och riktigt hĂ„rd trĂ€ning, t.ex. inom uthĂ„llighetssporter gör att musklernas nedbrytning ökar – och dĂ€rmed behovet av protein för att ”laga” musklerna.

Man brukar rĂ€kna proteinbehovet baserat pĂ„ kroppsvikten. Och du som Ă€r elitidrottare och trĂ€nar hĂ„rt kan behöva sĂ„ mycket som 1,4 – 2 gram per kilo kroppsvikt. För det mesta Ă€r det dock inte svĂ„rt att tĂ€cka det behovet via en balanserad kost.

Men det kan vara bra att ta ett tillskott, kanske i form av proteinpulver före eller efter trÀningen, i synnerhet om det Àr lÄngt till middagsdags. Det gÀller sÀrskilt om du trÀnar för att öka pÄ din muskelmassa.

Viktigt att tÀnka pÄ för dig som tar proteinpulver Àr att det inte innehÄller sÄ mycket andra makronutrienter, som fett och kolhydrater. SÄ du kan inte anvÀnda proteinpulver som en fullvÀrdig mÄltidsersÀttning.

Bra att veta innan du börjar med proteinpulver

De senaste Ă„ren har anvĂ€ndandet av proteinpulver exploderat och ”alla” dricker proteinpulver i allt högre omfattning. Och det Ă€r allt ifrĂ„n medelĂ„lders motionsjoggare till unga bodybuilders.

LÄt oss först av allt svara pÄ en av de allra vanligaste frÄgorna som stÀlls nÀr det gÀller proteinpulver: Nej, det finns inget som sÀger att du mÄste dricka proteinpulver, hur hÄrt du Àn trÀnar.

Det gÄr alltsÄ att fÄ i sig tillrÀckligt med proteiner genom en vÀlplanerad kost. Men utmaningen för en elitidrottare, eller för dig som Àven annars trÀnar mycket, Àr att fÄ i sig tillrÀckligt vid rÀtt tidpunkt. För att musklerna ska fÄ en optimal uppbyggnad krÀvs ett proteinintag omedelbart efter ett hÄrt trÀningspass, och det Àr betydligt enklare att ha med sig en shake av proteinpulver Àn en bit kött i en plastpÄse. Det handlar alltsÄ mycket om bekvÀmligheten hÀr. Logistik och tillagningsmöjligheter med andra ord.

Proteinpulver Àr ocksÄ en billig kÀlla till protein, med tanke pÄ hur mycket protein du fÄr i dig per gram och spenderad krona.

NĂ€r du köper proteinpulver ska du tĂ€nka pĂ„ mĂ€ngden protein i pulvret och att det inte finns en massa ”utfyllnad” – det ska helst inte vara mycket annat Ă€n just protein i pulvret. Finns t.ex. alla nödvĂ€ndiga aminosyror? De nio essentiella aminosyror vi tidigare nĂ€mnde Ă€r:

 • Fenylalanin
 • Histidin
 • Isoleucin
 • Leucin
 • Lysin
 • Metionin
 • Treonin
 • Tryptofan
 • Valin

NÄgra vanliga typer av protein vi hittar i de olika sorternas proteinpulver Àr vassleprotein, kaseinprotein, Àggprotein och sojaprotein.

SÄ nÀr ska jag dÄ vÀlja proteinpulver?

 • Om du vill fĂ„ ett högre proteinintag Ă€n du Ă€ter idag, men vill hĂ„lla nere kostnaden
 • Om du inte fĂ„r i dig tillrĂ€ckligt med protein via kosten
 • Om du vet att det dröjer ett tag innan du Ă€ter riktig mat efter ett trĂ€ningspass
 • Om du vill fĂ„ bĂ€ttre trĂ€ningsresultat.

Proteinpulver Àr alltsÄ en bra lösning för alla som vill öka musklernas massa och styrka. De som Àr mest populÀrt idag Àr Whey protein, eftersom det innehÄller alla essentiella aminosyror och dessutom tas upp snabbt av kroppen.