Jod är ett icke metalliskt grundämne som förekommer naturligt i berggrunden. Det är ett livsviktigt spårämne som kroppen behöver för att fungera optimalt. Den har till uppgift att bilda två hormoner i sköldkörteln. Dessa sköldkörtelhormoner, tyroxin och trijodtyronin, har till uppgift att bland annat reglera ämnesomsättningen och cellandningen i våra kroppar. Jod har en viktig betydelse för kroppens tillväxt och utveckling. Omkring en fjärdedel av jordens befolkning och 170 000 svenskar, mestadels kvinnor, är drabbade av jodbrist-relaterad störningar. Här kan ett tillskott av jodtabletter göra stor skillnad.
-
Healthwell Jod+Tyrosin 60 kapskr199.00
-
Better You Jod 120 tablkr129.00
-
BioCare Nutrisorb Jod 15 mlkr159.00
-
Thorne Jod & Tyrosin 60 kapskr259.00
-
Närokällan Jod EKO 90 kapskr179.00
-
Holistic Lugols lösning 50 mlkr229.00
-
Helhetshälsa Eko-Jod 100 kapskr155.00
-
Healthwell Jod Kelp 200 200 tablkr149.00
-
Alpha Plus TyroPlus 60 kapskr222.00
Jod är inget ämne som kroppen har möjlighet att lagra vid jodbrist. Vår kropp innehåller 20 – 50 mg jod och största delen finns i sköldkörteln och i musklerna. Dessa utgör 75% av mängden jod vi har i kroppen men koncentrationen är 1 000 gånger mer i sköldkörteln än i musklerna. Man kan finna mindre mängder i huden, skelettet, äggstockar, bröstkörtlarna, prostatan och centrala nervsystemet. Jod har bakteriedödande egenskaper och förebygger en rad olika sjukdomstillstånd. Det hjälper också till att dra ut tungmetaller ur kroppen.
Därför behöver vi Jod
Som vi nämnde tidigare så behöver kroppens alla celler jod, antingen via maten eller i form av jodtabletter, för att kunna andas och fungera optimalt. Jod är ett komplext ämne som har en rad olika betydande funktioner för kroppen. Detta innebär i praktiken att jod har betydelse i funktioner som reglering av kroppstemperatur och energiomsättning. Sköldkörtelhormonerna påverkar proteintillverkningen i våra celler och har stor betydelse vid differentiering, det vill säga när kroppen tillverkar vävnad för att utföra specialfunktioner.
Jod är viktig för att hormonproduktionen ska fungera och behövs även för ämnesomsättningen. Även för tillväxten av friska tänder, vackert hår och naglar är det viktigt att vi får i oss tillräcklig med jod. I tarmarna förvandlas jod snabbt till jodid och jod utsöndras genom njurarna och via tårar, svett, saliv och galla. Jod behövs också för att tunntarmarna skall ta upp kolhydrater i kroppen samt upptag av A-vitamin. Vid jodtillskott hjälper man kroppen att avgifta kroppen från giftiga metaller som t.ex. aluminium, bly, kvicksilver, kadmium, bromider, klor och fluor.
Hur får jag i mig jod?
Den största källan till jod bland livsmedel är alger av olika slag, som Kombualg, Aramealg och Dulsealg. Men i västvärlden tillhör alger inte till den naturliga kosten som den gör i nordostasien. Torkade algproduker finns att köpa som näringstillskott i hälsokostbutiker. Livsmedel som mager fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter finns det en del jod i, men inte i samma mängder som i alger. Vanligt salt finns att köpa med tillsatt jod. Vet du med dig att du inte får i dig så mycket av dessa livsmedel kan jodtabletter vara ett bra komplement till kosten.
Hur är det med grönsaker då? Tyvärr så innehåller grönsaker väldigt lite jod om de inte har odlats vid kusten eller om man inte har blandat upp jorden med alger i grönsakslandet. Det finns gott om jod i saltvatten och mer eller mindre i jord, därför är fisk och skaldjur en bra källa för näringsämnet. Äter du dåligt av jodrik mat kan det vara bra att ta extra jodtillskott i tablettform, för att undvika brist i kroppen.
Detta händer vid på jodbrist i kroppen
Jod behövs för att sköldkörteln ska producera livsviktiga hormoner som bland annat styr kroppens stressystem, utnyttjandet av energi och som reglerar kroppstemperaturen. Man kan säga att dessa hormoner fungerar som hjärnans budbärare till kroppens alla vävnader. Vid längre tid av jodbrist kan leda till struma och sköldkörtelsjukdomen hormonsjukdomen hypotyreos. När man får jodbrist och nedsatt sköldkörtelfunktion blir ämnesomsättningen rubbad i kroppen och då kan en rad andra symtom uppstå så som: Infektionskänslighet, förstoppning, PMS, dålig cirkulation, kalla händer och fötter, muskelkramper och muskelsvaghet.
Tillhör du personer som ofta äter köpt färdiglagad mat, restaurangmat, halvfabrikat eller äter ofta processad mat får du oftast i dig alldeles för lite jod. Detta beror på att väldigt få storkök eller livsmedelsindustrier använder sig av joniserat salt. När kroppen får jodbrist kan man märka vissa symtom bland annat: trötthet, nedstämdhet, depression, frusenhet, viktuppgång, torr hud och håravfall. Hos barn med jodbrist kan det leda till att tillväxten påverkas. Jod är viktig för hjärnans utvecklig hos barn, vid brist kan den mentala utvecklingen hämmas. Kroppen är ett komplext system där allt hänger ihop med varandra och det som vi har nämnt här är bara en del av symtomen vid brist på jod.
Överkonsumtion av jod
Det är som med mycket annat man stoppar i sig, Det är inte bra med varken för mycket eller för lite. Har du fått i dig för lite jod under en längre tid och helt plötsligt börjar äta jod i stora mängder kan det bli komplikationer. Om sköldkörteln börjar producera för mycket hormoner kan ämnesomsättningen rubbas. Vilket leda till symtom som svettningar, ojämna hjärtslag, viktnedgång, oro och nervositet.
Det är viktigt att inte laborera själv med intag av stora mängder jod, utan följ det rekommenderade intaget som är baserat på genomsnittssvensken. Om din kropp har varit jodfattig en längre period kan du börja med att tillföra jodtabletter i små mängder till en början, för att sedan öka till rekommenderat intag. För stora mängder kan leda till allvarliga konsekvenser som Jod-Basedows sjukdom, som är ett tyreotoxiskt tillstånd som beror på överkonsumtion av jod.
Så här mycket jod behöver du
Vi har nämnt många olika symtom här ovan men det finns andra symtom som kan ha med jodbrist att göra. Som till exempel lågt blodtryck, blodbrist, mental apati och infektioner. Hur mycket jod vi behöver skiljer sig beroende på kön och ålder.
Livsmedelsverket rekommenderar:
Spädbarn 6 – 11 månade 50 mikrogram
Barn 12 – 23 månader 70 mikrogram
Barn 2 – 5 år 90 mikrogram
Barn 6 – 9 år 120 mikrogram
Vuxna, tonåringar och barn över 10 år 150 mikrogram
Gravida 175 mikrogram
Ammande 200 mikrogram
Tror du att du har stor brist på jod och behöver extratillskott, mer än det som rekommenderas, rådgör alltid med din läkare innan du överdoserar.