Zink är ett metalliskt ämne som gör stor nytta för bland annat ämnesomsättningen och immunförsvaret. Det ingår i kroppens produktion av hundratals enzymer – bland andra progesteron – och hormoner, t.ex. i hypofysen, könsorganen och sköldkörteln. Zinktabletter kan därför vara ett av de viktigaste tillskotten som finns på marknaden.
Kroppen innehåller normalt 2-4 gram zink, mestadels i skelett, muskler och hud. Zink är också en av de mineraler som kroppen har svårast att ta upp från den mat vi äter, men upptagningsförmågan ökar när vi samtidigt får i oss protein,
-
Pureness Trippel Zink 120 kapskr219.00
-
Healthwell Zink 15 90 kapskr69.00
-
Pharma Nord Bio-Zink 90 tablkr125.00
-
Thorne Zinc Bisglycinate 15 mg 60 kapskr159.00
-
Solgar Flavo Zinc 50 tablkr92.00
-
Healthwell Zink 25 Plus 90 kapskr119.00
-
Core Zink 25 90 kapskr89.00
-
Thorne Zinkpikolinat 60 kapskr159.00
-
Solgar Zinc Picolinate 100 tablkr139.00
-
Solgar Zinc Citrate 100 kapskr139.00
-
Helhetshälsa ZinkStatus 250 mlkr149.00
-
Holistic Zink 90 kapskr139.00
-
Healthwell Zink 90 kapskr99.00
-
Healthwell Zink 100 kapskr79.00
Varför behöver vi zink?
Zink är viktig för uppåt ett hundratal viktiga kroppsfunktioner. Det ingår i fler än 40 enzymreaktioner varav många har med matsmältningen att göra. Zink har också en viktig funktion när det gäller att ta kål på virus, och segdragna förkylningar och problem med luftvägarna kopplas ofta till brist på zink i kroppen. Här har studier visat att ett extra tillskott av zinktabletter kan förkorta och mildra effekten av förkylningar.
Zink hjälper kroppen att läka sår och förhindra förändringar i huden. Eksem, akne, psoriasis, hudsprickor och bölder är exempel på hudbesvär som kan orsakas av zinkbrist. Mineralet spelar dessutom en viktig roll för tillväxten. Överallt i kroppen behöver vi mycket zink vid syntes av DNA och RNA – essentiellt för celldelning och celltillväxt. Mineralen behövs också för att vi ska få ett friskt och starkt skelett, och starka tänder.
Framförallt är det tre viktiga enzymer som tros vara känsliga för zinkbrist. Alkalisk fosfatas i benstommen, karboxypeptidas i bukspottkörteln och deoxytymidinkinas i underhuden.
Hur får jag i mig zink?
Bland livsmedlen står ostron för det absolut högsta innehållet av zink. Nu äter vi ju inte det varje dag, men andra källor till zink är musslor, sill, ägg. Lever, lamm, nötkött, kyckling, vetegroddar, vetekli, nötter ris, ärter, morötter, rödbetor, solrosfrön, sötmandel, jordnötter, baljväxter, bönor och pumpakärnor.
Proteinrik kost ökar upptaget i kroppen, medan fullkornsprodukter som innehåller fytinsyra hämmar kroppens upptag av zink.
När behöver jag ta tillskott av zinktabletter?
Det finns ett relativt enkelt sätt att ta reda på om du har brist på zink i kroppen. Det är att göra ett smaktest med zinksulfat.
Våra smaklökar styrs av zinkberoende enzymer, och därför kan man späda ut lite vatten med 0,1 % zinksulfat, och hålla kvar en klunk av detta vatten i munnen i en halvminut. Om du har normala zinkvärden kommer vattenlösningen verkligen att smaka apa – starkt och motbjudande. Känner du en lätt metallsmak har du måttlig brist, men om det bara smakar vatten har du en svår brist på zink, och bör verkligen överväga ett tillskott av zinktabletter.
Två grupper som ofta visar tecken på zinkbrist är vegetarianer och personer som tränar hårt, särskilt i kombination med en ensidig eller näringsfattig kost. Generellt brukar man säga att vegetarianer, äldre, gravida och ammande kvinnor, kvinnor med riklig menstruation, personer som bantar och alkoholister är personer som löper ökad risk att drabbas av zinkbrist.
Detta händer vid zinkbrist eller överkonsumtion
De tydligaste tecknen på zinkbrist är nedsatt aptit, tillväxtrubbningar, hudförändringar, sämre sårläkning – det allra vanligaste symptomet är hudförändringar – 20% av kroppens zink återfinns i huden, som snabbt reagerar om du har för lite zink i kroppen. Men det finns en mängd andra symptom på zinkbrist. Några av de vanligare är:
- Håravfall
- Prostatabesvär
- Impotens
- Sämre immunförsvar
- Minskad sexlust
- Högt blodtryck
- Blodbrist
- Dålig aptit
- Humörsvängningar och irritation
- Depression
- Anorexi förekommer vid brist
- Diabetes
- Grå Starr
- Magsår
- Diarréer
Går det att få i sig för mycket zink? Ja – om man tar mer än 100 mg zink om dagen anses det öka risken för Parkinsons och cancer. En kraftig akut dos på 2 000 mg kan ge rejäl irritation i magen, problem med muskelkoordination, njursvikt, anemi, yrsel och kräkningar – detta är också vanliga reaktioner av långvarigt intag av för höga – om än mindre – doser.
Om du tar över 100 mg per dag i några månader, 200 mg per dag under några veckors tid eller mer än 300 mg i flera dagar i sträck kan det ha en immunnedsättande verkan. Det kan även föra med sig anemi och försämrat immunförsvar.
Så här mycket zink behöver du varje dag
Zink är alltså ett av många mineralämnen som vi behöver få i oss varje dag, för att leva ett normalt liv. Du kan få i dig tillräckligt via en välplanerad kost, men man kan också få i sig mineralen via ett extra intag av zinktabletter.
Hur mycket man behöver få i sig varierar en del beroende på var man tittar. För vuxna kan vi se ett rekommenderat dagsintag på allt mellan 8 och 20 mg per dag. Tar vi en titt på Livsmedelsverkets hemsida kan vi se följande tabell:
- Barn under 2 år: 5 mg
- Barn 2-5 år: 6 mg
- Barn 6-9 år: 7 mg
- Flickor 10-13 år: 8 mg
- Pojkar 10-13 år: 11 mg
- Flickor 14-17 år: 9 mg
- Pojkar 14-17 år: 12 mg
- Kvinnor: 7 mg
- Män: 9 mg
- Gravida: 9 mg
- Ammande: 11 mg
Som med alla vitaminer och mineraler brukar det alltid vara bäst att försöka få i sig zink via den vanliga maten man äter. Men i vissa fall kan det vara en god idé att ha ett extra tillskott i form av zinktabletter hemma. Är man osäker på om man ligger i underkant av dagsbehovet kan man då ta tillskott vid behov.